UNIVERSITY OF SCRANTON





Loyola Science Center



The science laboratory building utilized cast-in-place concrete slabs on composite metal deck floor construction supported by steel wide flange beam and girder framing. To minimize the floor to floor height, First Floor was constructed using cast-in-place reinforced concrete flat slabs.





The site is in close proximity to railroad traffic with potential of ground borne vibration disturbances that may impact the operation of sensitive equipment inside the building. The design of the building employed mitigation techniques to control floor vibrations through the manipulation of foundation and soil-building interaction to achieve building foundation coupling loss, and the fine-tuning of framing to optimize vibration transmission loss due to floor to floor attenuation and minimize vibration amplification due to the resonance of floors.


The new construction is situated in the site that was subjected to deep underground mining in the past and that a potential 20 feet sink hole could develop anywhere beneath the new structure. Mat slab foundation was adopted to mitigate the potential for structural failure due to ground subsidence by acting as a transfer slab bearing on the stable ground left behind around the depression.


Gross Floor Area

150,000 sq ft new construction

48,000 sq ft renovation


Budget $85 million


Architect

EYP